Levis River Station



Located on the south shore of the St. Lawrence River across from Quebec City, the 1,372 m² Lévis ferry terminal, was a key component in the revitalization of the city’s former industrial quayside.

The old station located in a building built in 1864 had become dilapidated. The facilities no longer met the needs and they wanted to improve the customer experience for the million users who pass through there each year.

With a budget of $8.5 million CAD and a total of 25 000 crossings which include the passage of 1.5 million people and 350 000 vehicles annually, the building needed to incorporate many ecological elements while integrating into a unique landscape, reflecting in its architecture the contrasts between the various geographical elements of the site (cliff, banks, river, water).



Utilizing Wood

Architectural and construction teams aimed to use regional materials and certified wood as part of integrating into the landscape.

81% of the wood used was FSC-certified including a red cedar cross-laminated timber roof which is supported by black spruce glulam beams which rest on steel columns.

The project includes a guyed beam system, which makes it possible to extend the span of the beams while de-cluttering the space by reducing the beams height.



The Results

The River Station was able to incorporate numerous sustainable design strategies including

  • a high-performance building envelope;
  • high-efficiency mechanical systems with ventilation heat recovery;
  • an exposed FSC-certified wood structure; low albedo roof finishes;
  • high percentages of regional and recycled materials and
  • water conservation measures for plumbing and landscape irrigation.

OWNER
Société des traversiers du Québec

ARCHITECTURE
GLCRM Architectes

STRUCTURE
Dessau

COMPLETION
2015

WOOD SUPPLIER
Nordic Structures

SOURCES:

PHOTOS
Stéphane Groleau


© Forest Stewardship Council® · FSC® F000205