Videotron Centre

Wood’s vital role in Québec City’s Vidéotron Centre



The idea of building a multipurpose area for Quebec City emerged in 2009 with the creation of “J’ai ma place”, a group seeking to rekindle public interest in bringing a professional hockey team back to the city.

The Vidéotron Centre was to become a multi-use indoor arena mainly used for ice hockey, other indoor sports and music concerts, although it is hoped the sleek, new, state-of-the-art venue can also help boost the city’s chances for a future NHL hockey team.

The challenging climate in Quebec City can be daunting, with long periods of cold from the arctic air. High performance, water-borne, environmentally friendly wood finishes were used, some prior to construction. The finishes were selected to complement the coloration of the wood.

Le climat difficile de Québec peut être intimidant, avec de longues périodes de froid provenant de l’air arctique. Des finitions de bois à haut rendement, à base d’eau et respectueuses de l’environnement ont été utilisées, certaines avant la construction. Les finitions ont été choisies pour se marier à la teinte du bois.

In 2012, an integrated architect/engineer/build team was officially tasked with designing the project with a budget of $400 million USD.



Use of Wood

The Videotron Centre is a hybrid steel/glulam wood structure. Wood was chosen role not only for the arena’s sustainability, but also in its structural integrity, performance, and beauty.

The Vidéotron Centre includes 92 needles made of FSC-certified glued-laminated timber. These columns are designed to support the weight of the curtain walls while transferring lateral loads to the main structure. These elements are open to spectators in the peripheral corridors of the amphitheatre. Each column is composed of 2 members, for a total of 184 elements and 473 m3 of wood, resulting in the sequestration of 362 tons of CO2.

Running from the main concourse to the low roof, over a total height of more than 25 m, the wood structure has only one intermediate support point. The composite glulam arche, spaced 5 m apart, make up the 92 facets of the arena oval. Black spruce in 25x 25 sections was selected for its local availability and structural characteristics.



Results

Opened in September 2015, the seven-story arena occupies approximately 64,000 square meters (689,000 sq. ft.) of space and has a capacity of 18,482 spectators for hockey and 20,396 for non-sporting events.


OWNER
Québec City

ARCHITECTURE
ABCP, GLCRM Architectes, Populous, Consortium

STRUCTURE
Nordic Structures

COMPLETION
2015

PHOTOS
Stephane Groleau

SOURCES


© Forest Stewardship Council® · FSC® F000205